به گزارش پایگاه خبری تحلیلی دیار عیار به نقل از تسنیم، سیستان و بلوچستان به گواه آمار رسمی پایینترین شاخص دسترسی به بزرگراه و راه اصلی را در میان استانها کشور دارد و با وجود نقش مهم و حیاتی حمل و نقل جادهای به عنوان یکی از زیرساختهای ضروری در توسعه، اغلب راههای ارتباطی روستایی بخش مرزی «بَم پُشت» از توابع شهرستان سراوان در شرق استان وضعیت نامناسبی دارند و تردد در این محورهای صعبالعبور و کوهستانی بسیار خطرناک است و اهالی روستاهای این بخش از وضعیت جادهها گلهمند هستند.
مردم بخش «بم پشت» شهرستان سراوان با جمعیتی بالغ بر ۲۸ هزار نفر سالهاست از نعمت راه مناسب محروم هستند و دیدن صحنههای دلخراش مرگ و تصادف در جادههای پرپیچ و خم روستایی حالا به داستان تکراری این مردم تبدیل شده است.
در حال حاضر این منطقه از نظر راههای روستایی وضعیت مناسب و قابل قبولی نداشته و راههای روستایی موجود و ساخته شده که بر اساس اعتبارات تخصیصی تاکنون به بهرهبرداری رسیدهاند به هیچ وجه پاسخگوی نیازهای مردم بخش بم پشت نیست؛ طوری که از کل راههای روستایی موجود به طول ۶۶۳ کیلومتر، فقط ۱۸۳ کیلومتر آسفالت بوده و مابقی خاکی و در حد راه دسترسی هستند.
پراکندگی جمعیت، گستردگی منطقه و صعبالعبور بودن راههای روستایی در کنار بحث کمبود مدارس در بسیاری از روستاهای سطح بخش مرزی بم پشت موجب شده بخش قابل توجهی از دانشآموزان منطقه پس از مقطع ابتدایی به دلیل فراهم نبودن شرایط تحصیل، به ترک تحصیل اقدام کرده و به مشاغل کاذب به ویژه قاچاق سوخت و کالا روی آورند.
مردم مرزدار این منطقه با وجود چنین تنگناهایی با عزمی راسخ از مرزهای میهن پاسداری میکنند اما وجود مشکلاتی از جمله عدم بهرهمندی از راه دسترسی مناسب، مشکلات زیرساختهای مخابراتی، کمبود مدارس، نبود پزشک و … باعث شده معیشت مردم در مضیقه قرار گیرد و ماندگاری آنها در روستاها و سرمایهگذاری در این منطقه تحتالشعاع قرار گیرد و با توجه به افزایش نرخ مهاجرت در دهه اخیر، به نظر میرسد در آینده ماندگاری مردم روستاهای بم پشت به مخاطره بیافتد و دولتمردان باید هرچه سریعتر برنامهریزی مناسبی در رابطه با این بحران انجام دهند.
ساسان درازهی یکی از اهالی این منطقه به خبرنگار تسنیم میگوید: وجود راه مناسب روستایی و شهری در هر منطقهای میتواند زمینه رشد و توسعه آن منطقه را فراهم سازد اما در صورت نبود آن علاوه بر ایجاد مشکلاتی برای مردم، مانع توسعه و پیشرفت خواهد بود.
این فعال اجتماعی میافزاید: حدوداً ۵۰۰ کیلومتر از جاده های بخش بم پشت سراوان خاکی و صعب العبور هستند و نبود راه ارتباطی در بخش بم پشت سالهاست تبدیل به سد بزرگی مقابل پیشرفت این منطقه شده و بستر مناسبی برای حوادث جادهای دلخراش ایجاد کرده است.
این جوان اهل بخش مرزی بم پشت ضمن بیان اینکه سالهاست مسیر تردد ما همین راههای خشن و صعبالعبور هستند؛ گفت: مسیرهایی داریم که ۵۰ کیلومتر با شهر «سیرکان» مرکز بخش فاصله دارند اما به دلیل خاکی و نامناسب بودن جادهها، طی شدن مسافت آن چهار تا پنج ساعت به طول میانجامد.
یکی دیگر از اهالی این منطقه هم ضمن گلایه از راههای روستایی بخش بم پشت، اظهار داشت: مدتی پیش، داشتم از جاده رد میشدم دیدم تویوتایی کنار جاده ایستاده و چادر کوچکی زده بودند و چند خانم دور چادر جمع شده بودند. مشکل را پرسیدم. گفتند: یک زن باردار در حال زایمان است. در مسیر رساندن او به درمانگاه بودیم که وسط جاده دیگر نتوانست تحمل کند و زنانی که همراهش بودند به کمک آمدند.
این شهروند افزود: مردم برای امورات زندگی، دارو، دکتر و… مجبورند به مرکز شهر سیرکان بروند. در بخش ۲۸ هزار نفری فقط دو درمانگاه دارای پزشک داریم و برای همین زنان برای زایمان باید از این جاده های خاکی و صعب العبور عبور کنند، جاده های خاکی که وضعیت اسفناکی دارند و سقط جنین هایی که شکل میگیرد و نوزادانی که قبل از تولد در این مسیر ها از دنیا می روند.
ملک فاضلی نماینده مردم سراوان در مجلس شورای اسلامی در رابطه با راههای روستایی حوزه انتخابیه میگوید: راههای روستایی استان نیاز به نگاه ویژه و برنامهریزی دقیقی دارد که خوشبختانه قراردادی بین سپاه پاسداران و وزارت راه و شهرسازی جهت راه روستایی کل کشور منعقد شده که استان سیستان و بلوچستان بیشترین سهم را داراست.
نماینده مردم در مجلس شورای اسلامی افزود: مهمترین موضوعی که باید در بخش بم پشت سراوان به آن پرداخته شود، حوزه راه است و در این منطقه کوهستانی میزان راه مناسب بسیار کم است و حداکثر ۱۰ تا ۱۵ درصد راهها آسفالت شده است.
محمداسلم عبداللهی رئیس راهداری و حمل و نقل جادهای شهرستان سراوان در رابطه با راههای روستایی بخش بم پشت به خبرنگار تسنیم گفت: پروژه سه محور روستاهای مورتی-آسکان، گروانی-کشتگان و آسکان-حق آباد، بخش بم پشت قراردادشان منعقد شده و به زودی شروع بکار خواهند کرد.
عبداللهی افزود: بازگشایی و اصلاح مسیر پروژه های چهار محور در این منطقه انجام شده است و در حال حاضر سه محور شادی کلگ-کاتاگر-گربن، رودکان-گروکان-شم ماهی و راهی ناگ-مودگلی در حال فعالیت هستند که جمعاً قریب به ۴ میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان برای پروژه های بازگشایی و اصلاح مسیر بخش بم پشت هزینه شده است.
وی با اشاره به اینکه احداث راهدارخانه شهر سیرکان یکی از اهداف و ضروریات به نظر میرسد ادامه داد: با احداث و بهره برداری از آن در حوزه نگهداری از راهها و با مدیریت صحیح در مواقع بحران محور مذکور از امنیت بیشتری برخوردار خواهد شد و ۷۰۰ میلیون تومان برای تکمیل راهدارخانه در نظر گرفته شده است.
رئیس راهداری و حمل و نقل جادهای شهرستان سراوان در مورد پروژههای آتی و در دستور کار این اداره در بخش بم پشت، عنوان کرد: پروژه محورهای پرکن- جکان و درتنک- گوارایی از جمله اقدامات در دستور کار اداره راهداری و حمل و نقل جادهای سراوان در سال آیندههستند و طول کل راههای بخش بم پشت ۶۶۳ کیلومتر است.