شهردار اسبق زاهدان در جلسه تکریم به مواردی از قبیل رشد بودجه شهرداری و رشد ناهمگونی جمعیت اشاره داشتند که لازم دیدم برای روشنگری به چند نکته اشاره کنم. طبق ادعای شهردار اسبق زاهدان بودجه شهرداری زاهدان در چهار سال گذشته ده برابر شده و در ابتدای تصدی گری وی زاهدان پایین ترین سرانه ی اقتصادی و رشد ناهمگون درآمدی را داشته و از کمبودهای زیادی رنج می برده است و در مدیریت وی مشکلات به شکل محسوسی کاهش یافته است.
بودجه در دوران مدیریتی شهردار اسبق زاهدان ده برابر افزایش داشته است اما ایکاش گفته میشد از چه راه هایی این افزایش درآمد اتفاق افتاده است. با شنیدن این ادعای پربار به یاد طرح استیضاحش توسط منصور پروین عضو پنجمین دوره شورای شهر زاهدان افتادم. طرحی که به دلیل مخالفت قدرت های پشت پرده هیچ وقت به صحن شورا نرفت. در آن طرح به وضوح به صدماتی که شهر و شهرداری از درآمدهای ناپایدار دیده، اشاره شده است. عبدالقادر پربار یکی از خوش شانس ترین شهردارانی بود که زاهدان به خود دیده است. شرکت گاز بدهی های چند دهه گذشته خود را به شهرداری ها پرداخت. دولت در طی اقدامی بی سابقه هزینه آسفالت پهنه شمالی را تقبل کرد. قیر به میزان زیادی در اختیار کلانشهرهای کشور قرار گرفت. با همه این اوصاف زمین فروشی، واگذاری اموال شهرداری به بخش خصوصی، افزایش نرخ عوارض، دریافت وام های کلان از بانک تجارت و … باعث شد بودجه ای غیر قابل توصیف به شهرداری زاهدان تزریق شود که اگر یک مدیر دلسوز و با برنامه بر مسند قدرت بود بسیاری از مشکلات شهر زاهدان از بین می رفت. این در حالیست که شهرداری زاهدان بدهکار شرکت گاز است و ۵۰ درصد حفاری ها که پول آن دریافت شده ترمیم نشده است. بودجه ای که میبایست صرف توسعه شهر میشد به استخدام نیروی مازاد بر نیاز شهرداری اختصاص یافت. نیروهایی که علاوه بر اینکه مشکلی از شهرداری حل نکرده اند تبدیل به معضل شده اند و هزینه های شهرداری را چندین برابر کرده اند.
با همه این اوصاف بر خلاف ادعای شهردار اسبق زاهدان هیچ مشکلی از مردم حل نشد. وضعیت آسفالت و سنگفرش معابر زاهدان قابل مشاهده است و نیاز به توضیح ندارد. همه، دوران آغاز ورود کرونا به زاهدان را به خاطر داریم. به دلیل عدم نظارت شهرداری بر عملکرد پیمانکاران، شهر انباشته از زباله شد و معابر آب، بند آمدند و بوی زباله به وحشت ویروس منحوس کرونا افزود.
در دوران عبدالقادر پربار فراوانی بود. پول به اندازه کافی. کارکنان شهرداری حقوق خوب، اضافه کار و پاداش عالی، روسا جدای از ودیعه مسکن، وام مسکن گرفتند و زمین خوب دریافت کردند اما مدیریت شهرداری به قهقرا رفت. برای قضاوت عملکرد شهرداری زاهدان دوران پربار با گذشته، کافیست عکس های هوایی قبل و بعد را بنگریم تا متوجه شویم واقعا در این دوران هیچ اتفاقی نیفتاد جز هدررفت بودجه. با آمار و ارقام نمی شود مدیری را بر دیگری ارجحیت داد. قضاوت کنندگان واقعی مردم هستند. اگر اولین نفری که می بینید از عملکرد شهرداری زاهدان راضی بود به معنی آنست که عبدالقادر پربار درست عمل کرده است. جالب توجه آنست که شورای پنجم در ابتدای هر سال مصوباتی را تصویب می کرد تا شهرداری زاهدان موظف به انجام آنها باشد. در هر سال ساخت یک یا دو مجمتع فرهنگی مصوب میشد که شهردار اسبق زاهدان آنها را ندیده می گرفت. در حال حاضر شهرداری دوران پربار به چه چیزی افتخار می کند؟ کدام اتفاق مهم در عرصه عمرانی، خدماتی، فرهنگی ، ورزشی و.. افتاده است که ماحصلش افزایش بودجه ده برابری شهرداری زاهدان بوده باشد؟
و اما افزایش بودجه…
عبدالقادر پربار با فروختن زمین ها و واگذاری اموال شهرداری امکان کسب درآمد جدید را از شهرداری زاهدان گرفته است. با دریافت وام های کلان شهرداری زاهدان را بدهکار بانک نموده است. افزایش درآمد از خود تعریفی دارد. درآمدی که پایدار نباشد و با فروش اموال و املاک به دست آید شاید در کوتاه مدت راهگشا باشد اما در دراز مدت دردسرساز است همانطور که الان شهرداری زاهدان به چالش خورده است. وام ها برای خرید ماشین آلات هزینه شده و حتی برای کسب درآمد پایدار هم هزینه نشده است تا امکان بازگشت اقساط بانک وجود داشته باشد. محمدامیر براهویی شهرداری زاهدان را با ۳۷۵ میلیارد تومان بدهی تحویل گرفت. یک شهرداری ورشکسته که میبایست ماهیانه ۳۳میلیارد تومان حقوق کارگران و کارکنان را بپردازد و دلیل تاخیر حقوق کارکنان شهرداری عملکرد مالی اشتباه عبدالقادر پربار و تیم مدیریتی اش است. البته نشانه های ورشکستگی شهرداری ده ماه قبل از رفتن پربار خود را نشان داد و همان موقع هم شهرداری در پرداخت حقوق ها تاخیر داشت.
- نویسنده : سلطانعلی عابدی