سیزده بدر؛ بهار همزیستی با طبیعت در سیستان و بلوچستان
سیزده بدر؛ بهار همزیستی با طبیعت در سیستان و بلوچستان
سیزده بدر از رسوم قدیمی ایران باستان است که مردم سیستان و بلوچستان نیز این روز را به شادی و دید و بازدید می‌گذرانند و معتقدند این روز می‌تواند مقدمه‌ای برای شادی و تندرستی در تمام سال باشد.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی دیار عیار به نقل از ایرنا، سیزده ‌بدر سیزدهمین روز فروردین و از جشن‌های نوروزی ایران است که در تقویم‌ رسمی ایران اسلامی این روز به نام طبیعت نامگذاری شده‌ است و از تعطیلات رسمی محسوب می شود.

برخی بر این باورند که در این روز باید برای راندن نحسی، از خانه بیرون روند و نحسی را در طبیعت به‌ درکنند، اما برای اثبات اینکه ایرانیان قدیم هم این دیدگاه را داشتند هیچ روایت تاریخی و قابل استنادی وجود ندارد.

مردم سیستان و بلوچستان در جنوب شرق ایران اسلامی نیز به خوش یمنی این روز باور دارند و این روز را پاس داشته و همراه خانواده و دوستان به طبیعت می روند.

صبح هنگام معمولا پس از طلوع آفتاب در سیستان و بلوچستان جوانان هر قوم و فامیلی برای گرفتن بهترین جا در طبیعت بیرون می‌شوند و سپس مردم به همراه فامیل و آشنایان خود از دور و نزدیک که روزهای تعطیلات را با هم سپری کرده‌اند در کنار بزرگان خود جمع شده و در طبیعت این روز را در بیرون از خانه سپری می کنند.

انجام بازی های بومی و محلی، داستان و خاطره گفتن از جمله مواردی است که مردم سیستان و بلوچستان در روز طبیعت دور یکدیگر انجام می دهند.

شرایط اقلیمی سیستان و بلوچستان به گونه ای است که در هر نقطه آن آب و هوای خاصی وجود دارد، شمال استان بیشتر ایام سال هوایی طوفانی به همراه گرد و خاک دارد و در جنوب آن نیز گاهی هوا بارانی است اما مردم در سالهای طولانی نشان داده اند که حتی در شرایط آب و هوایی نه چندان مساعد هم حاضر به خانه نشینی در روز سیزده بدر نیستند.

در زاهدان مرکز سیستان و بلوچستان که مکان های تفریحیِ طبیعی آن تنها به چند نقطه محدود می شود نیز مردم در روز طبیعت نهایت استفاده را کرده و خانواده ها این روز را نزدیک به یکدیگر می نشینند و خوش می گذرانند.

مردم این استان مانند بیشتر نقاط کشور ایام نوروز را به سفر می روند و قبل از روز سیزده بدر به شهر خود باز می‌گردند تا این روز را در کنار خانواده و اقوام به طبیعت بروند.

دید و بازدید یکی از رسوم قدیمی سیستان و بلوچستان است و اقوام سعی می کنند افرادی که با یکدیگر قهر هستند را آشتی دهند.

سیزده بدر فرصت بسیار خوبی برای دور هم بودن اقوام وآشنایان است و مردم این استان این روز را از صبح زود تا قبل از غروب خورشید از خانه بیرون می روند.

دختران جوان در این روز سبزه هایی که خود کاشته اند بیرون می آورند و در آب جاری رها می کنند و برخی آنها را گره می زنند و معتقدند این امر سبب باز شدن بخت آنها می‌شود.

برخی می گویند ‘سیزده به در، سال دگر خونه شوهر’ و معتقدند گذراندن این روز در طبیعت باعث باز شدن بخت دختران جوان می شود.

آیین های سیزده بدر مانند دیگر نمادهای سنتی و محلی پرشمار، زیبا و دوست داشتنی است، بازی های گروهی، ترانه ها و رقص های محلی (چوب بازی و رقص شمشیر)، گردآوری گیاهان صحرایی، خوراک پزی های عمومی، لطیفه گویی، آب پاشی و آب بازی بخشی از این آیین هاست که ریشه در باورها و فرهنگ اساطیری مردم سیستان و بلوچستان دارد.

احترام گذاشتن به طبیعت از رسم های دیرینه مردم بوده است به طوری که ازدحام جمعیت هیچ تاثیری بر طبیعت زیبا زمین های اطراف شهرها و روستاها نمی گذاشت.

این درحالی است که نباید اجازه دهیم اجرای این سنت ملی و دیرین از ریشه ها و شیوه های اصیل خود دور شود و به تخریب طبیعیت بیانجامد.

هم اینک نسل جوان سیستان و بلوچستان با راه اندازی برخی کمپین ها برای حفظ و نگهداری و پاکیزگی محیط زیست در این روز تلاش می کنند که از نمونه های آن می توان به کمپین پاکیزگی تفتان اشاره کرد که در آن جوانان در روز سیزده بدر با یکدیگر متحد می شود و زباله های اطراف این کوه را جمع آوری می کنند.

نوروز سیستان و بلوچستان بسیار دیدنی و زیباست و سیزده بدر در آن می تواند حسن ختام زیباتری بر تعطیلات و سرآغازی برای شروع سالی زیبا و با برکت باشد.