به گزارش پایگاه خبری تحلیلی دیار عیار، حجت الاسلام مجتبی عزیزی اظهار داشت : در موضوع حق آبه نکاتی را نباید فراموش کرد که اول ان خطابم به آقایان مسئولین عزیز است ما آن طرف مرز یک حکومت مسقر قانونمندو قانون مدار دارای شیوه نامه های درستی نداریم یعنی همانطور که آب باز می شود ممکن است صبح یک نفر از خواب بیدار شود و بگوید آب بسته شود؛ در افغانستان معلوم نیست فردا چه کسی حاکم است و کارها چگونه است، لذا آقایان مسئول باید هوشیار باشند.
وی تصریح کرد:مسئولین محترم اگر قراری، وثیقه و عهدی و پیمانی گرفتید محکم کنید،به قول قرآن کریم پیمان غلیظ ببندید، یکی از راه های محکم کردن پیمان هم این است که از ریش سفیدان و صاحب نفوذهای دارای امتیازات اجتماعی در آن طرف مرز استفاده کنید،همانطور که قبلا هم عرض کردم چه بسا در برخی از مسائل از جمله موضوع حق آبه دیپلماسی عمومی از دیپلماسی رسمی کارسازتر باشد. بنابراین اولین توصیه ما به آقایان مسئولین این است که این عهد و پیمان را محکم کنید و بزرگان طوایف، قبایل و خانواده ها در آن طرف مرز را که با این طرف خویشاوند هستند و این جوشش را که بین مردم در دو طرف مرز هست را به عنوان یک ظرفیت نگاه کنید.
عزیزی تاکید کرد: از آن جایی که این آبی که وارد خاک ایران شده است آب پر فشاری نیست لازم است که سر راهش هم مانعی نباشد. لایروبی را باید جدی بگیریم،برخی اخبار حاکی از این است که در داخل مرزهای خودمان هنوز لایروبی ها به شکل قوی اتفاق نیفتاده است،بنده نرفتم و ندیدم اما موثقینی برای بنده گفته اند که از سد جاریکه تا چاه نیمه آن طور که باید لایروبی نشده است این باعث می شود که این فرآیند به دست خودمان کند شود،این یک مسئله است که باید مسئولین ما پیگیر باشندهر کجا لازم است که لایروبی شود بلافاصله باید لایروبی شود البته بایددر گذشته میشده است، بد است که امروز بگوییم لایروبی شود امسال بارندگی هایی که در سرشاخه های هیرمند و فراه رود در افغانستان به شکل برف بوده است چندین برابر سال گذشته بوده است و احتمال اینکه سیل بیاید بسیار بالاست، مسیرهای آب باید باز باشد، مخصوصا در سمت هامون مسیر برای سیل و دشتمال باید باز باشد تا آب وارد هامون شود.
وی ادامه داد: اشاره کنم به گپ و گفتی که راجع به خاکریزی که در مرز هست و عده ای معتقدند که مانع ورود آب است و عده ای معتقد هستند که مانع ورود آب نیست لذا خواهش می کنم مسئولین امر که می بایست توضیح دهند خصوصا حفاظت محیط زیست یا ارگان های دیگر شفاف و واضح این را تبیین کنند، اگر مانعی هست برطرف کنند و اگر مانعی بوده و برطرف شده است توضیح دهند
عزیزی تاکید کرد: مراقبت باید شود که حق آبه ایران تا آخرین قطره اخذ شود و آنچه که بیش از این نیاز است با تعامل و توافق بیش از ۸۲۰ میلیارد مترمکعب تهیه شود. اگر قرار بر خرید است بسم الله. و اگر قرار بر استفاده از امکانات است بسم الله. اگر قرار بر صدور خدمات خاص چه فنی و مهندسی و امثال اینها است بسم الله. لذا تا اخرین قطره آب باید بیاید و این اموراتش دقیق باشد و محاسبه شود و مسئله مهمی که وجود دارد طبعا با این خشکسالی هایی که بوده است این مقدار آب کافی نخواهد بود. باید تعامل شود و اگر لازم به معامله است معامله شود و اگر لازم به خرید است خرید انجام شود. به هر حال از امروز مسئولین به فکر باشند. به گونه ای نباشد که یک دفعه مواجه این باشیم که آب کم داریم و مشکلات گذشته بخواهد تکرار شود.
وی افزود: موضوع طرح رزاق برای ما روشن شود. مسئله بازارچه های محلی و مرزی و مردمی، مسئله کوله بری و پیله وری، مسئله معافیت گمرکی برای مردم که الان انصافا از موانع است،یک کسی می خواهد کوله بری کند باید مالیات وگمرک پرداخت کند در حالی که بنده خدا مبلغی را با قرض فراهم کرده است حال یک مالی را هم آماده کرده است که آن طرف مرز بفروشد. حال بیاید این قدر مالیات و گمرک بدهد و آنوقت به گونه ای بنده خدا گرفتار کاغذ بازی شود که بگوید اصلا نخواستیم،لذا اینها باید تسهیل شود و موانع برطرف شود و از طرفی هم تولید بهتر شود.
عزیزی به معافیت های مالیاتی و بحث پرداخت عوارض گمرکی اشاره کرد و گفت: معافیت گمرکی برای کوله بران و پیله وران و کارهای خرد به نظر ما از الزامات این ماجرا است. کسی که یک تجارت سنگین دارد او باید گمرک بدهد ولی بنده خدایی که در حد چهارصد دلار می خواهد جنس صادر و وارد کند این گرفتن گمرک و عوارض و مالیات به نظر می آید شاید خیلی دردی را دوا نکند. مسئله مرز خیلی مهم است.
وی ادامه داد: مسئله اجازه فروش اقلام و مازادی که وجود دارد برای مردم بسیار مهم است. مسئله سوخت قصه اش حل شود. اگر مردم مجاز هستند که سوخت را معامله کنند بسم الله راه را باز کنید و اگر مجاز نیستند این یک بام و دو هوایی که در استان هست آرام آرام دارد محل سوال می شود و شده است که چرا یک جا باید باز باشد؟ و راحت ببرند و بیاورند و مناشع رسمی هم داشته باشد و یک جا هم کاملا محکم بسته باشد؟ اگر باید بسته باشد چرا بعضی جاها آنقدر باز است که در جمع کردنش مشکل داریم؟ اگر باید بسته باشد که سیستان چرا باید محروم باشد؟ سیستان آب که نیست. مرز هم نباشد. صنعت هم که نداریم، چه باید داشته باشیم؟ وقتی آب نیست، کشاورزی نیست،دامداری نیست، صیادی نیست،وقتی مرز نیست و مرزنشینان امکان جایگزینی کشاورزی با درآمد دیگر ندارند و از آن طرف هم صنعت و کارخانه و امثال اینها را هم نداریم،مردم بندگان خدا می مانند که چطور زندگی خویش را اداره کنند.مسئولین هم این مطالب را اطلاع دارند و گاها با بنده صحبت می کنند،چند شب پیش با آقای استاندار قریب به دو ساعت صحبت کردیم،پیگیری های خوبی انجام شده است اما امیدواریم که این پیگیری ها سرعت پیدا کند و ان شاءالله با نشاط بیشتر ادامه یابد، بنده به آقایان گفتم که برای مردم سیستان حتما تا قبل از عید یک خبر خوش داده شود،خبر خوش واقعی نه وعده و وعید.
- منبع خبر : تنگه احد